5 πράγματα που έμαθα από τη φετινή χρονιά στο Abu Dhabi

Τρία χρόνια. Σκέφτομαι, ο χρόνος περνάει σαν νερό κι εγώ πια δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Κάθε στιγμή είναι τόσο πολύτιμη που επιλέγω να την αφιερώνω σε όσους και όσα αγαπώ, στους ανθρώπους που με κάνουν χαρούμενη, που με αγαπούν πραγματικά, που είναι θετικοί και εξελίσσονται και που ό,τι κάνουν το κάνουν με αγάπη.

 

Να κάνεις ό,τι κάνεις με αγάπη

Σε μια μικρή κοινωνία Ελλήνων, μακριά από τη χώρα τους πάντα βρίσκονται οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν. Εδώ, στο Αμπου Ντάμπι το παράδειγμα δίνουν κάθε φορά, ο Γιώργος Καρανικολός που μας ταξιδεύει με τις πιο ωραίες ελληνικές παραδοσιακές μουσικές, το χορευτικό συγκρότημα Abu Dhabi Hellenic Dancers και προσπαθεί αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο να κρατήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας. Η Νατάσσα Κοντογιάννη Κανέλλου που άξια συνεχίζει το έργο της Ελληνομάθειας και με τις υπέροχες δασκάλες τα παιδιά των Ελλήνων μαθαίνουν τη γλώσσα μας από κάθε μεριά της Γης. Η Ντόρις Μιχαλοπούλου που πάντα προσπαθεί να βρει λύσεις και να μη στέκεται στα προβλήματα και τα εμπόδια που προκύπτουν. Η Άντρυ Στέλιου που με χαρά πρότεινε εναλλακτική λύση για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της Τσικνοπέμπτης και της 25ης Μαρτίου.

Η Μαρία Καμαριανάκη που ξεκίνησε από τα Χανιά της Κρήτης και ήρθε στα Εμιράτα να χτενίζει τις Σεΐχες και να αναδεικνύει την ομορφιά σε κάθε γυναίκα που πιάνει στα χέρια της.  Αναφέρω τυχαία μερικούς, μόνο από τους ανθρώπους που κάνουν με αγάπη ό,τι μπορούν για θυμόμαστε τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας εδώ στην ξενιτιά.

 

Να είσαι ο πιο θετικός άνθρωπος σε κάθε χώρο που βρίσκεσαι

Ναι, θα το κάνουμε. Ναι θα βρω το χρόνο. Το χρόνο τον δημιουργείς. Δεν περιμένεις να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αν θες κάτι θα το κάνεις. Δεν υπάρχει ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ. Αν το θες, θα βρεις τον τρόπο και το χρόνο. Σταμάτα να γκρινιάζεις συνεχώς για όλα όσα δεν μπορείς, δεν ξέρεις και όλα όσα δεν γίνονται και δες αυτά που μπορείς, αυτά που θα μάθεις και αυτά που ξέρεις ήδη και χαμογέλα. Κανένας δε θέλει να κάνει παρέα με τοξικούς και γκρινιάρηδες ανθρώπους που πάντα κάτι θα βρουν για να σου χαλάσουν τη διάθεση!

 

Μη σε νοιάζει τι θα πει ο κόσμος κάνε like εσύ στον εαυτό σου

Καλά, θα μου πείτε, αυτό έπρεπε να πας στο Abu Dhabi για να το μάθεις; Όχι, μπορείς να το μάθεις όπου και να βρίσκεσαι στον κόσμο αλλά είναι κάτι που πάντα περνάει, έστω και ακροθιγώς από το μυαλό μας. Έτσι μεγαλώσαμε. Έτσι γαλουχηθήκαμε. Να αρέσουμε. Να ακούμε μπράβο. Να το ψάχνουμε το μπράβο. Να το περιμένουμε με λαχτάρα όπως το παιδί κοιτάει με ανυπομονησία τα μάτια της μητέρας του να βρει την αποδοχή. Αυτή η μητέρα, αν είναι καλή, πάντα θα μας λέει μπράβο. Αλλά δεν μας έμαθε ότι στη ζωή δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η επιβράβευση θα είναι φειδωλή, θα την ακούμε σπάνια και θα μας λείψει. Αν μας απορρίψουν, παθαίνουμε κατάθλιψη. Είναι το “εγώ” μας, βλέπεις, μεγάλο. Περιμένουμε τα likes στα social media λες και αυτά θα καθορίσουν αν κάνουμε like στη ζωή μας. Κάνε like εσύ στον εαυτό σου και άσε τους άλλους.

Δεν πειράζει. Να μας απορρίψουν. Δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Οι “κακές γλώσσες” πάντα θα βρουν κάτι να πουν, ακόμα και αν εσύ έχεις δώσει τον καλύτερό σου εαυτό. Είναι εύκολο να κρίνεις τους άλλους. Μη πτοείσαι. Μέχρι και η Lady Gaga αυτό είπε όταν κέρδισε το Όσκαρ. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα σε απορρίψουν στη ζωή. Σημασία έχει πόσο προσπάθησες εσύ να μη χαλάσεις αυτό που είσαι πραγματικά. Να δείχνεις το παράδειγμα. Να είσαι αληθινός και να συνεχίζεις ακόμα και αν δεν αρέσεις στους άλλους.

 

Να μιλάς λιγότερο και να πράττεις περισσότερο

Άσε τις φλυαρίες και κάνε πράξεις. Καλύτερα να μην υπόσχεσαι πολλά αλλά όταν τελικά σου ζητηθεί κάτι να το κάνεις με το παραπάνω. Οι πράξεις είναι αυτές που αλλάζουν τον κόσμο και καμία ιδέα όσο και φαεινή να είναι δεν υλοποιείται αν δε δουλέψεις γι’ αυτήν. Στην αρχή μπορεί να είναι όλα θολά και να μη ξέρεις από που να αρχίσεις, αν όμως δουλέψεις με την ψυχή σου για κάτι σίγουρα θα τη βρεις την άκρη όσο μπερδεμένα και να φαίνονται τα πράγματα. Και μη ξεχνάς. Δεν υπάρχει δε γίνεται. Υπάρχει ψάχνω να βρω το πώς γίνεται.

Να τρέχεις με το δικό σου ρυθμό

Μη κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι. Κοίτα τι κάνεις εσύ. Μα επιτέλους πότε θα ασχοληθείς με τον εαυτό σου; Αντί να χάνεις χρόνο να κουτσομπολεύεις, επένδυσε το χρόνο σου για να γίνεις εσύ καλύτερος. Δώσε το παράδειγμα με τις πράξεις σου. Γίνε το παράδειγμα. Το παράδειγμα του γονιού που θες να είσαι. Το παράδειγμα του φίλου που θες να είσαι. Το παράδειγμα του συντρόφου που θες να είσαι. Το παράδειγμα του δασκάλου που θες να είσαι. Του εργαζόμενου, του manager, του CEO που θες να είσαι. Γίνε εσύ και άσε τους άλλους να πιστεύουν και να κάνουν αυτά που θέλουν. Δε θα αλλάξεις ποτέ κανέναν εκτός από τον εαυτό σου.

 

Να είσαι πάντα καλά όπου και να βρίσκεσαι στον κόσμο και να χαμογελάς.

Always be you

Be authentic

Be inspired.

Athena