Ημέρα της γυναίκας… μια υπενθύμιση

Η ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια ακόμα γιορτή. Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Δεν είναι ακόμα μια φιέστα για να πούμε “Χρόνια Πολλά” και να χαρίσουμε λουλούδια. Και δεν είναι μόνο μία ημέρα. Είναι και οι υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου που οι γυναίκες παγκοσμίως δίνουν τη δική τους μάχη, όλες μαζί και κάθε μία ξεχωριστά σε μία κοινωνία που αλλάζει αργά και βασανιστικά. Η επιλογή της ημερομηνίας της 8ης Μαρτίου δεν είναι τυχαία. Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους σε μια μεγάλη διαδήλωση διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. 

Εν έτει 2020 και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μετράει ήδη 40 και βάλε χρόνια που γιορτάζεται. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

43 χρόνια έχουν περάσει από τότε και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα χώρες στον κόσμο που η γυναίκα ως έννοια υποφέρει. Χώρες που τη θεωρούν υποδεέστερη, ανυπόστατη, ανεπαρκή, που της επιβάλλουν να φοράει αμπάγια και να έχει καλυμένο το πρόσωπο, που δεν μπορεί να μιλήσει, να εκφραστεί, να μορφωθεί, να δουλέψει και να είναι άνθρωπος.

43 χρόνια μετά, και υπάρχουν ακόμα πολλά κορίτσια σαν τη Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai), την κοπέλα από το Πακιστάν που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι επειδή ήθελε να μορφωθεί.

43 ολόκληρα χρόνια και υπάρχουν ακόμα κορίτσια σαν τη Γουόρις Ντιρί (βλ. το Λουλούδι της Ερήμου) , από τη Σομαλία που αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι  150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και ότι κάθε κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 2 εκατομμύρια.  Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι έχουν  100 – 140 εκατομμύρια κορίτσια, από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των 15 ετών,  έχουν υποστεί την επέμβαση κάτω από άθλιες συνθήκες υπό την πίεση ολόκληρης της κοινότητας και κυρίως της οικογένειας. Η παράδοση επιβιώνει σε 28 αφρικανικές χώρες, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, κυρίως στην Υεμένη, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Ινδονησία.

43 χρόνια αργότερα και υπάρχουν ακόμα κορίτσια σαν τη Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, Γιαζίντι ακτιβίστρια – πρώην ερωτική σκλάβα των τζιχαντιστών, η οποία δήλωσε ότι από την έναρξη της εκστρατείας του ιρακινού στρατού για τη Μοσούλη, στις 17 Οκτωβρίου 2016, δεν έχει απελευθερωθεί σχεδόν καμία σκλάβα Γιαζίντι από όσες κρατάνε οι τζιαντιστές.«3.400 γυναίκες και κορίτσια Γιαζίντι παραμένουν σκλαβωμένες από το Ισλαμικό Κράτος για σεξουαλική χρήση. Μόνο ελάχιστες απέδρασαν από την αρχή της επιχείρισης για τη Μοσούλη», είπε.

43 χρόνια και υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες για “πούλημα”.  Γυναίκες που κακοποιούνται. Γυναίκες που βιάζονται. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας πιστεύουν πως 700.000 με δύο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά αποτελούν αντικείμενο διασυνοριακής διακίνησης και εμπορίας κάπου στον κόσμο κάθε χρόνο, τροφοδοτώντας μια βιομηχανία με κέρδη που υπολογίζονται ανάμεσα στα 12 και τα 17 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο.

Για όλες αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν, αξίζει σήμερα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και τον ρου της ιστορίας. Για όλες αυτές τις γυναίκες που φέρουν τη ζωή και υποφέρουν μια ζωή αξίζει να μιλήσουμε. Γιατί αξίζει σε όλες να είναι ελεύθερες, να ζουν, να εκφράζονται, να γράφουν, να μορφώνονται να είναι χειραφετημένες και να μη φοβούνται…

She may be the reason I survive
The why and wherefore I’m alive
The one I’ll care for through the rough and ready years
Me I’ll take her laughter and her tears
And make them all my souvenirs
For where she goes I’ve got to be
The meaning of my life is she

Read more: Charles Aznavour – She Lyrics | MetroLyrics