Άλλη μια χρονιά διδάσκοντας ελληνικά – Ελληνομάθεια 2019 – 2020

«Μια από τις μεγαλύτερες λαχτάρες της ζωής μου στάθηκε πάντα το ταξίδι να δω, ν’αγγίξω άγνωρα χώματα, να μπω να κολυμπήσω σε άγνωρες θάλασσες, να γυρίσω τη γης, να βλέπω, να βλέπω και να μη χορταίνω καινούριες στεριές και θάλασσες κι ανθρώπους κι ιδέες…»

Ν. Καζαντζάκης, «Αναφορά στον Γκρέκο»

 

Γράφει η Αθηνά Γκαντήραγα

 

Μία νέα χρονιά ξεκινά και τα παιδιά μας είναι έτοιμα να σαλπάρουν, σαν τους Αργοναύτες και να ανακαλύψουν τη μαγεία της γνώσης. Κι εμείς εδώ όλοι οι εκπαιδευτικοί της Ελληνομάθειας ξεκινάμε τη νέα εκστρατεία όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, για να καταφέρουμε με κάθε τρόπο να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας για την ελληνική γλώσσα και την αγάπη μας για τη χώρα μας. Αυτό το σκαρί το ελληνικό είναι που μας κάνει να θέλουμε όσο τίποτα να μη χαθεί η γλώσσα μας, η κουλτούρα μας, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας.

Γιατί όπως έλεγε και ο Οδυσσέας Ελύτης:

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…

 

Κάθε χρόνο, νιώθουμε όλες, αυτή την προσμονή για τα νέα ελληνόπουλα που θα έρθουν στην ομάδα μας και θα συμπληρώσουν το πλήρωμα. Για τους γονείς που αντικρίζουμε στα μάτια τους, τη δίψα να μάθουν τα παιδιά τους να γράφουν και να διαβάζουν τη γλώσσα τους, τη γλώσσα των παππούδων και των γιαγιάδων. Να γνωρίσουν τις ρίζες τους.

Παντού στον κόσμο η Ελληνομάθεια παράγει αξιοθαύμαστο έργο, ακόμα και εδώ, στα βάθη της Ασίας. Σε μια περιοχή όπου το ελληνικό στοιχείο δεν εκλείπει και μας δείχνει για μια ακόμα φορά ότι μια χούφτα Έλληνες είναι ικανοί να εξαπλώσουν τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.  Σαν σπόρος που φύεται στην καρδιά κάθε μαθητή, αυτή η αέναη αγάπη για την Ελλάδα και τη γλώσσα μας κι εμείς από τη μεριά μας, καλούμαστε να φυτεύουμε κάθε χρόνο τις γνώσεις για να έχουμε καλή σοδειά και να μεγαλώνουμε μαθαίνοντας, γνωρίζοντας και μιλώντας ελληνικά.

 

Είναι δύσκολο το έργο που καλούμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να φέρουμε εις πέρας κάθε χρονιά με τρικυμίες και φουρτούνες.  Μα το καράβι μας αρμενίζει, με ή χωρίς κατάρτια, με ή χωρίς πανιά, παρά της αντιξοότητες, στους ωκεανούς της γνώσης. Πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, πολλές φορές με ελλείψεις και χωρίς στήριξη, πολλές φορές προσπαθώντας μόνες μας, η κάθε δασκάλα ξεχωριστά για τους μαθητές της, να δώσει ό,τι καλύτερο έχει μέσα στην ψυχή της στους μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες.

Φέτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λειτουργεί για 13η συνεχή χρονιά το Εξουσιοδοτημένο Κέντρο Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας  και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εξετάσεις, έως σήμερα ανέρχεται στους 511, μαθητές από όλο τον κόσμο, ομογενείς, αλλογενείς όλων των ηλικιών και επιπέδων.

Το Ελληνικό Συμβούλιο – Hellenic Council  απασχολεί  18 εκπαιδευτικούς από την ομογένεια (νηπιαγωγούς, δασκάλους, φιλολόγους, καθηγήτριες πανεπιστημίου). 

Στα  Μαθήματα Ελληνομάθειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , φοιτούν 180 παιδιά ηλικίας 4-17 ετών και 36 ενήλικες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και λειτουργούν 36 τμήματα διαφορετικών επιπέδων, ελληνικής γλώσσας εβδομαδιαίως σε Dubai και Abu Dhabi. Όλοι οι μαθητές ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας κάθε Μάιο του τρέχοντος έτους.

Όμως το έργο δε σταματά μέσα στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί μας με αστείρευτη αγάπη διοργανώνουν κάθε χρόνο:

·       Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου  με συμμετοχή των προξενικών αρχών της Ελλάδας και Κύπρου

·        Διαλέξεις Ελλήνων συγγραφέων

·       Διαλέξεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου καλούμαστε να μιλήσουμε για τον Ελληνικό Πολιτισμό.

·       Καλλιτεχνικά εργαστήρια για Ελληνικά έθιμα Χριστουγέννων, Καθαράς Δευτέρας, Πάσχα κλπ

·       Ακόμα και Μαθήματα Ελληνικών χορών

 Με αφορμή λοιπόν τη νέα χρονιά της Ελληνομάθειας, θέλω να ευχηθώ καλό και δημιουργικό ταξίδι σε όλο το πλήρωμα. Θέλω να σας διαβεβαιώσουμε πως για μια ακόμα φορά θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ευσυνείδητα και με υπέρμετρη αγάπη, θα δουλέψουμε με ζήλο, επιμονή και υπομονή και θα καταφέρουμε να υπερπηδήσουμε τις όποιες δυσκολίες συναντούμε στο δρόμο αυτό. Ένας δρόμος δύσκολος, ο δρόμος της γνώσης. Απαιτεί αφοσίωση και χρόνο. Απαιτεί συνεργασία και διάθεση. Απαιτεί συμμετοχή, λαχτάρα και ανοιχτό πνεύμα για να ανοίξουμε πανιά για νέους ορίζοντες!

Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Ελληνομάθειας για την ανεκτίμητη προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια. Συγχαρητήρια για τη συμβολή τους στην διατήρηση,  την προώθηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Συγχαρητήρια στους γονείς που ενισχύουν αυτή την προσπάθεια και στους μαθητές που -παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά τους- έρχονται πιστά στο ραντεβού μας κάθε βδομάδα για να ανακαλύψουν τη μαγεία της γλώσσας μας.

 

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι:

Δεν υπάρχει πιο όμορφη γλώσσα από την Ελληνική. Έχει διατηρήσει την ομορφιά της μέσα στους αιώνες, όχι μόνο με την πολυμορφία της και τη μελωδικότητά της, αλλά και με τις  ιδέες που εκφράζει και και το πλούσιο έργο που έχει αφήσει ως κληρονομιά στις νεότερες γενιές της ανθρωπότητας. Είναι χρέος μας να τη διατηρήσουμε ζωντανή…

Καλή σχολική χρονιά. 

Με περισσή αγάπη

 

Υπεύθυνη Κέντρου Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας στα ΗΑΕ

Δάφνη Σακκοπούλου

 

Υπεύθυνη Μαθημάτων Ελληνομάθειας:

Νατάσσα Κανέλλου

 

Οι  εκπαιδευτικοί :

 Αναστασία Βασιλείου

Σοφία Βερώνη

Αφροδίτη Γιαννούλια

Αθηνά Γκαντήραγα

Δρ. Βασιλική  Κοτίνη

Νατάσσα Κανέλλου

Βασιλική Κάραλη

Βαλεντίνα Μαυρουδή

Γιώτα Νικολακοπούλου

Μαρία Νταβάκου

Δρ. Χρυσαυγή Παπαγιάννη

Βαρβάρα Παπαδάκη

Μαρία Πανουσοπούλου

Στέλλα Πατσιάδα

Δήμητρα Πέτρου

Μαρίνα Τράικου

Ναταλία Τσακμακίδου

Δήμητρα Τσινιά

Εύη Χλέτσου

Dubai – Abu Dhabi  Σεπτέμβριος 2019

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 0566988937

E-mail: ellinomatheialessons@gmail.com ellinomatheia@gmail.com

Facebook: ellinomatheialessons