5 πράγματα που έμαθα για τη ζωή από τον Κώστα Βουτσά

Νόμιζα ότι θα ζήσει για πάντα. Όταν έμαθα ότι μπήκε στο νοσοκομείο είπα αυτός ο άνθρωπος αποκλείεται να πεθάνει ποτέ. Δεν είναι άνθρωπος. Είναι μια ιδέα. Άφθαρτος. Αειθαλής. Θα τη γλιτώσει. Άλλωστε το έλεγε και ο ίδιος ότι το χάρο θα τον διώχνει μακριά. Αγέραστος, διψούσε για τη ζωή και τη ρούφηξε ως το μεδούλι. Θρύλος μα και ταπεινός. Γλυκός και αεικίνητος. Δεν το έπαιξε ποτέ βεντέτα παρόλο που ήταν. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και όλοι θα τον θυμούνται ως “τον αιώνιο έφηβο” που θα συμβολίζει για πάντα τη ζωή και τη νιότη. Και έτσι όπως έκατσα στο laptop να γράψω ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Κώστα Βουτσά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα μαθήματα ζωής που μας άφησε παρακαταθήκη εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, το γέλιο και τις ατάκες του.

  1. Να κάνεις αυτό που αγαπάς και να το κάνεις με πάθος. 70 χρόνια στο σανίδι. Την αγάπησε αυτή τη δουλειά. Δεν μπόρεσε ούτε μια στιγμή να φύγει από το μεγάλο του πάθος. Το σανίδι. Τόσα χρόνια κάθε βράδυ δε σταμάτησε ποτέ να κάνει αυτό που αγαπούσε πιο πολύ από όλα στη ζωή του. Το θέατρο ήταν η ζωή του.

  2. Η ζωή είναι ένα θέατρο. Κι εσύ καλείσαι να παίξεις κάθε μέρα στη ζωή σου πρωταγωνιστικούς ρόλους. Να είσαι μαμά ή μπαμπάς, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, ερωμένη, φίλη. Αυτούς τους ρόλους παίξ΄τους καλά. Και όταν τους παίζεις να είσαι εκεί και να θυμάσαι ότι η ζωή είναι ένα θέατρο. Μη τα παίρνεις όλα σοβαρά. Περαστικοί είμαστε.

  3. Να ζεις τη ζωή σα να πρόκειται να πεθάνεις αύριο. Κάθε μέρα. Κάθε στιγμή. Να τη ζεις ουσιαστικά. Μη τη χαραμίζεις. Να τη ζεις με ένταση, με αγάπη, με χαρά, με διάθεση. Συνειδητά. Δεν τον είχα δει ούτε μια στιγμή να μιζεριάσει. Ούτε μια στιγμή να λέει κουράστηκα. Να πάρω σύνταξη. Να αποσυρθώ. Απόσυρση σημαίνει σκουριά, ακινησία, θάνατος. Η ζωή θέλει χρώμα, χαρά, γέλιο, κίνηση.

  4. Να προγραμματίζεις τη ζωή σα να ζήσεις για πάντα. Έκανε παιδί στα 85. Έπαιζε θέατρο μέχρι το τέλος. Έλεγε ναι στο σεξ, στη ζωή και τη διασκέδαση. Τελικά η ζωή είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ανάλογα με τις νόρμες που μαθαίνουμε ότι ισχύουν και τις ταμπέλες που ορίζουν πώς να ζήσεις. Ζήσε διαφορετικά. Άλλωστε αν είσαι νέος ή γέρος δεν ορίζεται από την ηλικία. Σίγουρα έχεις δει τον γέρο σαραντάρη και τον ογδοντάρη που σφύζει από ζωή και ενέργεια έτσι δεν είναι;

  5. Γίνε το παράδειγμα και άσε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκες. Αν θυμάσαι τον Κώστα Βουτσά θα τον θυμάσαι ως έναν γενναιόδωρο, γαλαντόμο, αθεράπευτα αισιόδοξο και ρομαντικό καλλιτέχνη. Έναν καλλιτέχνη που δε γέρασε ποτέ και δεν κουράστηκε ποτέ. Ως μια προσωπικότητα που δεν έχει φθορά και που δεν πεθαίνει ποτέ.

 

Always be you

Be inspired

Be unique

Athena