Mεσογειακός τρόπος να ζεις, είναι…

Μεσογειακός τρόπος να ζεις, είναι…

Αν θες να πάρεις μια γεύση από την τότε εποχή και να βάλεις πλώρη για να βελτιώσεις 2-3 πράγματα στη ζωή σου, κινήσου όσο πιο μακρυά μπορείς από τα Ελληνικά τουριστικά θέρετρα και κάνε μια βουτιά στην ξεχασμένη Ελληνική ύπαιθρο. Θα βρεις ανθρώπους φτωχούς (κατά τη μέση αστική ματιά), αλλά ξέγνοιαστους, χωριά όπου ο χρόνος κυλά αργά, αγροτικά μονοπάτια με νωπά τα σημάδια από το πέρασμα αιγοπροβάτων, πιθανόν και μια στάνη λίγο πιο ψηλά για να ξαποστάσεις και να κεραστείς μια τσικουδιά κι ένα κομμάτι ολόπαχο τυρί (η κατσίκα δεν παράγει γάλα χαμηλών λιπαρών… μην ξεχνιέσαι). Να απολαύσεις ηλιοβασίλεμα μοναχικό και ουρανό βραδινό γεμάτο άστρα, μακριά από λαμπτήρες ηλεκτρικούς. Ό,τι δεις και ό,τι σε αγγίξει, βάλτο μες στην ψυχή κι άστο να ανάβει σαν άγιο φως. Στην πόλη σαν γυρίσεις, μην ξεχάσεις τα παρακάτω tips για το μεσογειακό τρόπο ζωής:

  1. Φτιάξε χρόνο σε καθημερινή βάση για 30’-40’ τουλάχιστον, προκειμένου να έχεις φυσική δραστηριότητα, ήπια στην αρχή και προοδευτικά αυξημένων απαιτήσεων καθώς περνά ο καιρός. Η φυσική δραστηριότητα είναι αυτή που πυροδοτεί την ανανέωση και τη γέννηση νέων κυτταρικών σχηματισμών, τη ζωή με άλλα λόγια. Οτιδήποτε άλλο, οδηγεί σταδιακά φθίνουσα πορεία καθώς τα χρόνια περνούν στην αρρώστια και το θάνατο.
  2. Να προμηθεύεσαι την τροφή σου (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, γαλακτοκομικά) από αγορές που πιθανόν θα μπορούσες να έχεις άμεση σχέση και επαφή με τους παραγωγούς και άμεση πληροφορία για αυτό που καταναλώνεις. Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνεις καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή σου ενέργεια, την καθαρότητα της σκέψης σου, την ψυχολογία σου, την αντοχή σου στην ασθένεια (χέρι-χέρι με την καθημερινή σου φυσική δραστηριότητα).
  3. Οι υποχρεώσεις και τα προβλήματα για την καθημερινότητα ποτέ δεν τελειώνουν σε αντίθεση με την υγεία σου που μπορεί να χάσει τις ισορροπίες της. Θέσε όρια και ξεκίνα από τη βασική αρχή ότι δε μπορείς να σώσεις όλον τον κόσμο, ούτε να είσαι τέλειος για όλους όσους βρίσκονται εκεί έξω. Ο κόσμος αυτός έχει τη δυναμική να σε καταπιεί… αν τον αφήσεις.
  4. Να αναζητάς ευκαιρίες σε εβδομαδιαία βάση και να έχεις επαφή με τη φύση, να πατάς χώμα, να βλέπεις ήλιο και ουρανό, να αναπνέεις βαθιά και αργά. Ακόμα κι αν αυτή σου η απόδραση είναι μια 30’ βόλτα μέχρι το κοντινό σου άλσος, επιχείρησε το. Αν μπορείς να φύγεις και λίγο πιο έξω, πιο μακριά ακόμη καλύτερα, προσπάθησε να αφήσεις μονάχα πίσω σου τον πολιτισμό (άσε το κινητό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου).
  5. Προσπάθησε να χαλαρώνεις όσο πιο ολοκληρωμένα μπορείς κάθε βράδυ που γυρνάς στο σπίτι σου, με ένα ζεστό μπάνιο, ένα χαλαρωτικό αφέψημα, καλή μουσική, μια καλή κουβέντα και μια αγκαλιά (αν αναρωτιέσαι, γιατί οι παλιοί έκαναν τόσα πολλά παιδιά, ψάξε την απάντηση στη λάμπα πετρελαίου και στην αγκαλιά που ακολουθούσε) και απόλαυσε ένα βαθύ και αναγεννητικό ύπνο μέχρι το πρωί. Κάνε το σαν θεραπεία, συστηματικά, εντός της εβδομάδα και βρες τους ξεχασμένους Κιρκάδιους ρυθμούς σου.

Τι άλλο…;

Κάνε το, όπως ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη, που σε κάθε πίκρα μα και χαρά χόρευε… Χόρευε ασταμάτητα μέχρι να πέσει δίχως ανάσα πια χάμω…

Κι αν δε χορεύεις, τραγούδα.. κι αν νιώθεις ότι η φωνή δε σε βοηθά… μίλα !

Πες αυτό που νιώθεις, βγάλτο από μέσα σου κι όπως λέει και το τραγούδι…

«Βάλε φωτιά σε ότι, σε ότι σε καίει, σε ότι σου τρώει την ψυχή».

 

Από το Δημήτρη Βουδούρη

www.diatrofi.gr